• In de laatste competitiewedstrijd van SV Hillegom in het seizoen 2021/2022 was koploper Kampong de tegenstander. Omdat de beslissing over het kampioenschap nog niet was gevallen, moest Kampong om de titel te grijpen minimaal winnen van SV Hillegom. Zou Kampong daar niet in slagen en AGB zou winnen, dan zou AGB aan het langste eind trekken en zou de kampioensschaal naar Amsterdam gaan.

Het was een flinke logistieke uitdaging voor de wedstrijd. Kampong kwam maar liefst met drie bussen met supporters en een busje voor het bestuur (verschil moet er nu eenmaal zijn). Daarnaast was er ook nog een meisjestoernooi op de Zanderij, dus de parkeerdruk was groot. Maar uiteindelijk werd alles door een aantal eigen verkeersregelaars in goede banen geleid.

De tribune puilde uit en ook langs het veld was het vol. Er heerste bij de Kampongaanhangers, voorzien van fakkels en rookbommen, een uitgelaten sfeer.

De eerste minuten van de wedstrijd was door de ontstane rook, nauwelijks te zien. Toen de mist was opgetrokken, probeerde Kampong snel op voorsprong te komen en kreeg in de 4e minuut een enorme kans. Die werd echter niet benut.

Als Kampong had gedacht een makkelijke overwinning te kunnen boeken, dan kwam men bedrogen uit. De laatste wedstrijden was Hillegom al in goede doen en ook in deze wedstriijd werd deze lijn voortgezet. Er ontspon zich een aantrekkelijk, gelijkwaardig duel.

Het was uiteindelijk Hillegom die de score opende. Uit een fraaie aanval kwam de 1-0 op het scorebord door een doelpunt van Wesley van Vuren.

Een domper voor de meegereisde supporters van Kampong, maar gelet op de tussenstand bij AGB-Fortuna Wormerveer 0-1, lag Kampong nog steeds op koers voor het kampioenschap.

Beide teams bleven goed voetballen en creëerden kansen. Zo was er in de blessuretijd een enorme kans voor Hillegom die rakelings naast ging en werd een inzet van Kampong tijdig van de doellijn gehaald. In de eerste helft werd niet meer gescoord en zo kon de kleedkamer worden opgezocht met een verrassende 1-0 voorsprong voor Hillegom.

In de tweede helft kwam dan toch de gelijkmaker. In de 51e minuut kwam Kampong, tot vreugde van de supporters, op 1-1. De wedstrijd golfde heen en weer en leidde tot spannende momenten bij beide doelen. Marc Hogervorst onderscheidde zich in zijn laatste wedstrijd voor Hillegom door een aantal goede reddingen.

In de 70e minuut leek het pleit beslecht. Vanwege een vermeende handsbal van Hillegom, kwam de bal op de stip. Marc Hogervorst stopte echter de strafschop en dit was toch wel de kers op de taart. Een mooier afscheid kan je na zo’n imposante carriere eigenlijk niet krijgen.

Voor de wedstrijd was Marc gehuldigd door het bestuur van de SV Hillegom en hij kreeg kort voor tijd een verdiende publiekswissel.

Inmiddels was AGB gelijk gekomen met Fortuna Wormerveer, dus bleef het spannend tot de laatste minuut. In de 91e minuut maakte Kampong aan alle onzekerheid een einde en kwam op 1-2. Bijna op hetzelfde moment was AGB op 2-1 gekomen en was dus kampioen geworden als Kampong niet had gescoord.

Na het laatste fluitsignaal waren de supporters van Kampong niet meer te houden en stormden het veld op en vierden het kampioenschap op uitbundige wijze.

SV Hillegom kon met opgeheven hoofd het veld verlaten. Kampong was goed partij gegeven en had het kampioenschap zeker niet cadeau gekregen. En de amusementswaarde van de wedstrijd was heel hoog. Het was een spannende wedstrijd in een vriendschappelijke sfeer.

Zo kan het dus ook op de Nederlandse voetbalvelden.

Opstelling SV Hillegom

Marc Hogervorst (86: Justin van Vuren), Tom Tebbens, Maurice van der Neut, Joris van Dongen, Aidan Ryan, Niels van Veen, Wesley van Vuren, Mike van Veen, Jeroen Dedel, Niels de Jong (75: Sam van der Lip), Mohammed Bekkach (69: Jesper Wamerdam)